Arhiva kategorije: Tri-film

Factum

”Tri” Gorana Devića u programu Festivala u Winterthuru

Kratki kolažni dokumentarac u kojem redatelj daje odgovor na pitanje treba li još uvijek govoriti o ratu uvršten je u program Kino Balkan danas u sklopu 16. Međunarodnog festivala kraktometražnog filma u Winterthuru.

Tri_1

Tri Gorana Devića uvršten je u program Kino Balkan danas u sklopu 16. Međunarodnog festivala kraktometražnog filma u Winterthuru (Internationalen Kurzfilmtage Winterthur), koji se održava od 6. do 11. studenoga 2012.

Tri je kratki kolažni dokumentarac u kojem redatelj daje odgovor na pitanje treba li još uvijek govoriti o ratu. Snimljen je s prednjeg sjedišta automobila, a prikazuje vojnika iz Srbije, branitelja iz Hrvatske i pripadnika vojske Bosne i Hercegovine kako govore o ratnim iskustvima i sjećanjima. Film je prethodno prikazan na petnaestak svjetskih festivala, a osvojio je Posebno priznanje za kratki dokumentarni film na Dokufestu 2009.

U fokusu popratnog programa ovogodišnjeg Festivala u Winterthuru kratkometražni je film iz zemalja bivše Jugoslavije, čije se kinematografije predstavljaju selekcijom igranih, animiranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova. Više o domaćim filmovima u programu pročitajte ovdje.

mojTV

Video: Na filmskom festivalu u Rotterdamu tri naša filma

PIŠE: Katarina HrgovićNa nadolazećem filmskom festivalu u nizozemskom Rotterdamu, koji se održava od 27. siječnja do 7. veljače, bit će prikazana čak tri hrvatska filma: “Kenjac” Antonija Nuića, “Tri” Gorana Devića te “Oslobođenje u 26 slika” Ivana Ramljaka i Marka Škobalja. “Kenjac” Antonija Nuića bit će prikazan u glavnom dijelu 39. međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu i to u sekciji Bright Future. Ovaj film je na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu dobio čak tri Zlatne Arene, za scenarij (Antonio Nuić), najbolju kameru (Mirko Pivčević), te za najbolju glazbu (Srđan Gulić Gula). Inače, “Kenjac” ove godine ulazi i u konkurenciju za Oscara.

Film “Tri” Gorana Devića ispovijest je triju sudionika rata na području bivše Jugoslavije. Taj je rat ispričan iz perspektive tri osobe, hrvatskog dragovoljca, srpskog specijalca i borca BiH Armije. Kratki film “Oslobođenje u 26 slika” Ivana Ramljaka i Marka Škobalja priča priču o bivšem partizanu koji krati dane gledajući televiziju i poskrivećke promatrajući svoje susjede.

Novi tjednik 27.03.2009.

Dokumentarac o šibenskom branitelju odnio nagradu iz Praga

Petak, 27 Ožujak 2009 12:00

38- godišnji Šibenčanin, branitelj dragovoljac, jedan je od tri glavna aktera dokumentarnog filma koji je ponio jednu od glavnih nagrada na možda i najvažnijem filmskom festivalu posvećenom ljudskim pravima, „One World“ u Pragu. Gradska knjižnica Jurja Šižgorića ponudila je Šibenčanima u srijedu 25. ožujka, u okviru „Filmskih večeri“ Nikice Šupe i Maria Đire, izniman filmofilski događaj.

Fimske večeriIvica,

PSIHOTERAPIJA ZA RATNIKE

U Knjižnici je gostovao Goran Dević, najpriznatiji hrvatski mladi dokumentarist, sa svojim nagrađivanim filmom „Uvozne vrane“. Međutim, ono što će Šibenčanima svakako biti zanimljivije je njegov novi dokumentarac nagrađen u Pragu, imena „Tri“.
– Radi se o filmu u kojem govore tri sudionika nedavnih ratnih zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije, Srbin, Musliman i Hrvat. Hrvat je 38- godišnji Ivica iz Šibenika- kaže redatelj filma.
Dakle, u nekom hotelu na Jadranskoj obali, svakog ljeta se sastaju sudionici svih sukobljenih strana u prošlom ratu, te u izravnom kontaktu jedni s drugima pokušavaju izliječiti psihološke posljedice koje je rat na njih ostavio.
– Cijeli film snimio sam, iz tako reći, tri kadra, apsolutno nisam intervenirao pitanjima, nisam ni na koji način usmjeravao aktere dokumentarca. Ispovijest šibenskog branitelja toliko me impresionirala, još i sad ne mogu vjerovati da netko tko je prošao tako teške i traumatične ratne trenutke rezonira na tako racionalan način poput Ivice- kaže Dević.
Do Šibenčana Ivice, kojem nije htio odati prezime, doznao je iz njegove ispovijesti objavljene u ugašenom tjedniku Feral Tribune. Ta se ispovijest, očito je, jednako upečatljivo odrazila i na gradonačelnika Praga, upravo je njegovu nagradu ponio Devićev film.

U SVIBNJU PROJEKCIJA U ŠIBENIKU

– Nažalost, dosad se film u Hrvatskoj prikazao samo na festivalu koji je organizirao producent mog filma, i nigdje više. Nagradu za „Tri“ dobio sam i na Sarajevo film festivalu. U Šibeniku, upravo u Knjižnici, mogli bi ga vidjeti negdje u svibnju- kaže Dević.
Film je ostvaren u produkciji „Factuma“, dokumentarni je kolaž ispovijesti hrvatskog dragovoljca, srpskog specijalca i borca Armije BiH, snimljen sa suvozačkog mjesta. Trojica sudionika rata na prostoru bivše Jugoslavije otvoreno govore o svojim iskustvima i sjećanjima na užase rata, ističući njegov apsurd. (mk)

Hina 18.03.2009.

Film “Tri” Gorana Devića osvojio nagradu na festivalu u Pragu

Dokumentarni film “Tri” hrvatskog redatelja Gorana Devića osvojio je nagradu praškog gradonačelnika za najbolji kratki film na filmskom festivalu ljudskih prava “One World” u Pragu, izvijestili su danas organizatori tog festivala. Devićev film pobijedio je u natjecateljskoj kategoriji za kratkometražne filmove, koja obuhvaća dokumentarne, eksperimentalne i animirane filmove na temu ljudskih prava.

Nagradu, pod pokroviteljstvom praškog gradonačelnika Pavela Bema, dodijelio mu je međunarodni žiri u kojem su bili Heidi Lobato i Rada Šešić iz Nizozemske te Premysl Martinek iz Češke. Film “Tri” (2008.), ostvaren u produkciji “Factuma”, dokumentarni je kolaž ispovijesti hrvatskog dragovoljca, srpskog specijalca i borca Armije BiH, snimljen sa suvozačkog mjesta. Trojica sudionika rata na prostoru bivše Jugoslavije otvoreno govore o svojim iskustvima i sjećanjima na užase rata, ističući njegov apsurd.

Žiriju se svidjelo što je autor minimalističkim filmskim sredstvima u “moćnoj, slojevitoj i hrabroj priči” uspio pokazati svu složenost jednog političkog sukoba, stoji u obavijesti. U hrvatskim kinima film bi trebao početi igrati tijekom travnja, u organizaciji projekta “Restart Label”, zajedno s Devićevim novim dokumentarnim filmom “Sretna zemlja”. Praški filmski festival “One World” utemeljen je 1999. kao mjesto za javnu diskusiju o ljudskim pravima. Ovogodišnje izdanje počelo je 11. ožujka, a završit će 19. ožujka dodjelom nagrada. (Hina)

Novi list 20.08.2008.

                           SARAJEVSKI FILMSKI FESTIVAL

     Devićev dokumentarac »Tri« izazvao burne reakcije publike

Sarajevski miljenik Mike Leigh predstavio se filmom »Happy-go-Lucky« u kojem poručuje optimizam i radovanje životu, ali to uglavnom nije poruka ovogodišnjeg natjecateljskog filmskog programa

                                     Iz Sarajeva Vedrana SIMIČEVIĆ
SARAJEVO – Da je Sarajevski filmski festival svake godine sve veći i da prerasta u pravu europsku raskošnu filmsku smotru dokazuje nekoliko stotina gostiju koji se ovih dana, kako filmski program polako odmiče, u sve većem broju slijevaju u glavni grad BiH, no i opaske pojedinih novinara bosanskih medija koji smatraju da se festival sve više okreće komercijalnoj zaradi, ostavljajući Sarajlije zakinutima. Takav je stav ponajviše isprovocirala pomama za ulaznicama na dnevnoj bazi, pa su tako za neke projekcije Sarajlije bili prisiljeni čekati i po četiri sata da bi dobili ulaznicu ili u još gorem slučaju, ostali bez nje.
    Do kraja rasprodana bila je jučer projekcija novog filma Mikea Leigha, najdražeg i najvjernijeg inozemnog sarajevskog »A« gosta, koji je u svom posljednjem ostvaranju napravio poprilično nenadan sadržajni zaokret ka – optimizmu. Film »Happy-go-Lucky«, priča je o veseloj Londončanki s izrazito pozitivnim stavom prema životu, koji se međutim neprekidno obija o pesimistične poglede na život njezinih sugrađana. Leigh je optimizam svoje junakinje namjerno iskarikirao da bi jos više istaknuo jad, frustraciju i čemer koji prevladavaju u većini, no posve neobično za njega, očito je da mu je glavni cilj bio poručiti – radujte se životu.
    Takvo što međutim uglavnom nije poruka ovogodišnjeg natjecateljskog programa, u sklopu kojeg se jučer predstavila ekipa njemačkog filma »Ožujak« koji prati atmosferu u malom selu koje se mora suočiti sa samoubojstvom trojice mladiće.
   
Tri vojnika
Vedrina zasigurno nije ni lajt motiv drugog hrvatskog filma prikazanog ove godine na SFF-u (prvi je crtić »Morana« Simona Bogojevića Naratha u kategoriji kratkog filma), novog dokumentarca Gorana Devića »Tri«. Sniman krajnje, ponekad i sirovo, minimalistički, 25-minutni film donosi priče trojica vojnika – Hrvata, Bosanca i Srbina koji su duboko ogrezli u tragediji, zločinu i kazni rata. Trojac se borio na različitim stranama, no ono što dijele slične su posljedice rata koji je od sve trojice muškaraca bazično stvorio – ubojice. Premisa je to koju Dević beskompromisno iznosi, a akteri priče, posebice osuđivani hrvatski vojnik Ivica, frustrirano priznaju, ocrtavajući na najjedonstavniji i bolno očiti način poruku da je »istina« u ratu stvar gledišta, a ono što većini aktera rata ostaje je bolna spoznaja da su se u kaosu našli vođeni nekim posve tuđim interesima.
    Devićev film, nevjerojatno, »Crnci« pred stranim distributerima
   
    Goran Dević i Zvonimir Jurić među prvima su od više najavljenih hrvatskih redatelja stigli u Sarajevo, ujedno i sa zadaćom da stranim producentima i distributerima na Cinelink marketu predstave i prikažu skraćenu verziju njihova zajedničkog dugometražnog filma »Crnci«. Film o ratu bez vanjskog neprijatelja, kako ga je nazvao Dević, priča je o šestorici hrvatskih vojnika koji čekaju na akciju što se nikad neće dogoditi, a u tom su čekanju prisiljeni suočiti se s nekim vlastitim problemima i razmišljanjima o onome što slijedi. Scenarij je dvojac autora studiozno radio čak tri i pol godine, a kako je Jurić objasnio: »Za takvu formu filma djelomično su zaslužne i producentske odluke, obzirom da nismo imali novaca za snimanje nekakvih akcijskih scena, pa smo tome i prilagodili scenarij«.
    U filmu među ostalima glume i Franjo Dijak, Rakan Rushaidat, Krešimir Mikić, Ivo Gregurević, Emir Hadžihafisbegović i Nikša Butijer.
    – Raditi u dvoje zna biti jako dobro, ali i jako izazovno. Jednom smo se posvađali pred Ivom i Emirom, pa smo napravili svaki svoju verziju scene, to je bio taj jedan put kad su neke napetosti malo eskalirale. Ali bilo je i odličnih trenutaka. Kako se spominje garaža, film će se povezivati s Glavašem, što ja ne bi volio. Ja zapravo nikad ne bih radio film o nečem aktualnom. Ne zanima me to, za razliku od Gorana. Ja volim da mi filmovi imaju metafizičku crtu, nešto što ima jezgru koju možeš gledati za sto ili dvjesto godina i da ti i dalje govori nešto – objasnio je Jurić koji radi i na jednoj od priča za omnibus »Zagrebačke priče« koji producira Boris T. Matić, a u kojoj je na glumu nagovorio redatelja Paola Magellija.
    – Glumit će frajera koji je spavao s mlađom ženom. Lana Barić će igrati tu djevojku, pa smo tražili nekoga da bude privlačan i meni i njoj.odbijen je na Danima hrvatskog filma, a premijeru je doživio na Zagrebdoxu – Dević tvrdi samo zato jer je FACTUM ujedno i producent filma. No burne reakcije publike u Sarajevu dokazuju da je »Tri« – na kojem je Deviću u idejnom smislu pomogao i Zvonimir Jurić – film koji vrijedi vidjeti i koji će izazivati još dosta pažnje gdje god da se na ovim prostorima prikaže, ne samo zbog šokantnih ispovijesti, nego i zbog posve drugog načina na koji je u njemu tretirana tema rata.
   
Jake priče
– Film je najprije bio zamišljen kao priča hrvatskog vojnika Ivice, no nakon što smo ga snimali neko vrijeme, shvatili smo da to neće biti dovoljno. Tu je onda upao Jurić koji je predložio da dodamo priče vojnika sa srpske i bošnjačke strane. Krajnji minimalizam u filmu korišten je namjerno, jer smatram da su same priče dovoljno jake da nose film.
    Film zapravo počinje od scene susreta njih trojice, a sve su priče snimljene nakon toga i nakon iscrpnih prethodnih razgovora s njima – objasnio je Dević, koji priznaje da se ne može osloboditi teme rata u svojim filmovima. A i zašto bi, smatra on, kad je rat obilježio nekoliko generacija, uključujući naravno i njegovu.
    – Nije stvar u tome da se u Hrvatskoj snima premalo filmova s tom temom, već ih premalo progovara o ratu na ovaj način – zaključit će Dević.
    Nakon Mike Leigha, u Sarajevo su stigli i Todd Haynes, britanski redatelj kojem je ove godine posvećen dio filmskog programa i Ari Folman, poznati izraelski redatelj čiji je film »Valcer s Bashirom« – animirana ratna autobiografska drama o libanonskom ratu osamdesetih godina u kojem redatelj ogoljava vlastitu ratnu ulogu okupatora – jedan od najvećih ovogodišnjih hitova europske kinematogarfije. To ostvarenje sinoć je bilo i apsolutni hit festivala za kojeg se tražila karta više.

t portal

NAJBOLJI KRATKI FILM

‘Tri’ Gorana Devića osvojio nagradu na festivalu u Pragu

Foto:  /

Dokumentarni film ‘Tri’ hrvatskog redatelja Gorana Devića osvojio je nagradu za najbolji kratki film na filmskom festivalu ljudskih prava One World u Pragu

Devićev film ‘Tri‘ pobijedio je u
natjecateljskoj kategoriji za kratkometražne filmove, koja obuhvaća
dokumentarne, eksperimentalne i animirane filmove na temu ljudskih
prava. Nagradu, pod pokroviteljstvom praškog gradonačelnika Pavela Bema,
dodijelio mu je međunarodni žiri.Film ‘Tri’ (2008), ostvaren u produkciji Factuma, dokumentarni je kolaž
ispovijesti hrvatskog dragovoljca, srpskog specijalca i borca Armije
BiH, snimljen sa suvozačkog mjesta. Trojica sudionika rata na prostoru
bivše Jugoslavije otvoreno govore o svojim iskustvima i sjećanjima na
užase rata, ističući njegov apsurd.Žiriju se svidjelo što je autor minimalističkim filmskim sredstvima u
‘moćnoj, slojevitoj i hrabroj priči’ uspio pokazati svu složenost jednog
političkog sukoba, stoji u obavijesti.U hrvatskim kinima film bi trebao početi igrati tijekom travnja, u organizaciji projekta Restart Label, zajedno s Devićevim novim dokumentarnim filmom ‘Sretna zemlja‘.Praški filmski festival One World utemeljen je 1999.
kao mjesto za javnu diskusiju o ljudskim pravima. Ovogodišnje izdanje
počelo je 11. ožujka, a završit će 19. ožujka dodjelom nagrada.

factum

Tri

Vojnik iz Srbije, dragovoljac iz Hrvatske i pripadnik vojske Bosne i Hercegovine govore o ratnim iskustvima i sjećanjima… Tri priče ljudi koji su se borili na tri strane, a s istom vjerom u apsurdnost rata.

Tri_1
Tri_2
Tri_final_hdv

Svojim kratkim kolažnim dokumentarnim filmom redatelj daje potvrdan odgovor na pitanje treba li još uvijek govoriti o ratu. Film je snimljen s prednjeg sjedišta automobila, a prikazuje vojnika iz Srbije, dragovoljca iz Hrvatske i pripadnika vojske Bosne i Hercegovine kako govore o ratnim iskustvima i sjećanjima. Sva trojica bila su aktivno uključena u rat(ove) na prostorima bivše Jugoslavije. S minimalnim uplitanjem, Dević je uspio pokazati tri priče ljudi koji su se borili na tri strane, a s istom vjerom u apsurdnost rata.