Hina 18.03.2009.

Film “Tri” Gorana Devića osvojio nagradu na festivalu u Pragu

Dokumentarni film “Tri” hrvatskog redatelja Gorana Devića osvojio je nagradu praškog gradonačelnika za najbolji kratki film na filmskom festivalu ljudskih prava “One World” u Pragu, izvijestili su danas organizatori tog festivala. Devićev film pobijedio je u natjecateljskoj kategoriji za kratkometražne filmove, koja obuhvaća dokumentarne, eksperimentalne i animirane filmove na temu ljudskih prava.

Nagradu, pod pokroviteljstvom praškog gradonačelnika Pavela Bema, dodijelio mu je međunarodni žiri u kojem su bili Heidi Lobato i Rada Šešić iz Nizozemske te Premysl Martinek iz Češke. Film “Tri” (2008.), ostvaren u produkciji “Factuma”, dokumentarni je kolaž ispovijesti hrvatskog dragovoljca, srpskog specijalca i borca Armije BiH, snimljen sa suvozačkog mjesta. Trojica sudionika rata na prostoru bivše Jugoslavije otvoreno govore o svojim iskustvima i sjećanjima na užase rata, ističući njegov apsurd.

Žiriju se svidjelo što je autor minimalističkim filmskim sredstvima u “moćnoj, slojevitoj i hrabroj priči” uspio pokazati svu složenost jednog političkog sukoba, stoji u obavijesti. U hrvatskim kinima film bi trebao početi igrati tijekom travnja, u organizaciji projekta “Restart Label”, zajedno s Devićevim novim dokumentarnim filmom “Sretna zemlja”. Praški filmski festival “One World” utemeljen je 1999. kao mjesto za javnu diskusiju o ljudskim pravima. Ovogodišnje izdanje počelo je 11. ožujka, a završit će 19. ožujka dodjelom nagrada. (Hina)