Novi tjednik 27.03.2009.

Dokumentarac o šibenskom branitelju odnio nagradu iz Praga

Petak, 27 Ožujak 2009 12:00

38- godišnji Šibenčanin, branitelj dragovoljac, jedan je od tri glavna aktera dokumentarnog filma koji je ponio jednu od glavnih nagrada na možda i najvažnijem filmskom festivalu posvećenom ljudskim pravima, „One World“ u Pragu. Gradska knjižnica Jurja Šižgorića ponudila je Šibenčanima u srijedu 25. ožujka, u okviru „Filmskih večeri“ Nikice Šupe i Maria Đire, izniman filmofilski događaj.

Fimske večeriIvica,

PSIHOTERAPIJA ZA RATNIKE

U Knjižnici je gostovao Goran Dević, najpriznatiji hrvatski mladi dokumentarist, sa svojim nagrađivanim filmom „Uvozne vrane“. Međutim, ono što će Šibenčanima svakako biti zanimljivije je njegov novi dokumentarac nagrađen u Pragu, imena „Tri“.
– Radi se o filmu u kojem govore tri sudionika nedavnih ratnih zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije, Srbin, Musliman i Hrvat. Hrvat je 38- godišnji Ivica iz Šibenika- kaže redatelj filma.
Dakle, u nekom hotelu na Jadranskoj obali, svakog ljeta se sastaju sudionici svih sukobljenih strana u prošlom ratu, te u izravnom kontaktu jedni s drugima pokušavaju izliječiti psihološke posljedice koje je rat na njih ostavio.
– Cijeli film snimio sam, iz tako reći, tri kadra, apsolutno nisam intervenirao pitanjima, nisam ni na koji način usmjeravao aktere dokumentarca. Ispovijest šibenskog branitelja toliko me impresionirala, još i sad ne mogu vjerovati da netko tko je prošao tako teške i traumatične ratne trenutke rezonira na tako racionalan način poput Ivice- kaže Dević.
Do Šibenčana Ivice, kojem nije htio odati prezime, doznao je iz njegove ispovijesti objavljene u ugašenom tjedniku Feral Tribune. Ta se ispovijest, očito je, jednako upečatljivo odrazila i na gradonačelnika Praga, upravo je njegovu nagradu ponio Devićev film.

U SVIBNJU PROJEKCIJA U ŠIBENIKU

– Nažalost, dosad se film u Hrvatskoj prikazao samo na festivalu koji je organizirao producent mog filma, i nigdje više. Nagradu za „Tri“ dobio sam i na Sarajevo film festivalu. U Šibeniku, upravo u Knjižnici, mogli bi ga vidjeti negdje u svibnju- kaže Dević.
Film je ostvaren u produkciji „Factuma“, dokumentarni je kolaž ispovijesti hrvatskog dragovoljca, srpskog specijalca i borca Armije BiH, snimljen sa suvozačkog mjesta. Trojica sudionika rata na prostoru bivše Jugoslavije otvoreno govore o svojim iskustvima i sjećanjima na užase rata, ističući njegov apsurd. (mk)