Suočavanje s prošlošću


Dio transkripta:
Međunarodna konferencija utvrđivanje istine o ratnim zločinima i sukobima,

Drugi regionalni forum o tranzicijskoj pravdi,

Zagreb 8. i 9. veljače 2007.


Prvi dan: Cetvrta sesija

  Uloga sudskih procesa za ratne zlocine u kazivanju istine

   
Uvodnicari i uvodnicarke:


Carla del Ponte, Glavna tužiteljica Medunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju
Mladen Bajic, Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske
Marinko Jurcevic, Glavni tužitelj Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine
Vladimir Vukcevic, Tužitelj za ratne zlocine, Republika Srbija

Fausto Pocar, Predsjednik Medunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju
Meddžida Kreso, Predsjednica suda BiH
Biljana Sinanovic, Okružni sud u Beogradu
Nataša Kandic, Fond za humanitarno pravo

           Moderator: Ivo Josipovic, Pravni fakultet


. . .

Ivica Petrić:  Smatramo na jedan način da haški sud nije ispunio svoju ulogu u utvrđivanju istine na ovim područjima.
Naime, jedan sugovornik je maloprije rekao da bi zločinački pothvat, u stvari trebala biti
definicija za sve strane u sukobu, odnosno za sve vrhuške političkih struktura koje su bile na ovim područjima 90-ih godina, što ne isključuje također i odgovornost međunarodnih zajednica i međunarodnih čimbenika odnosno političkih, političara međunarodne zajednice. Mislim da je o tome jako dobro govorio Slobodan Milošević kada je u svom nastupu pred haškim sudom rekao da nešto lebdi između, odnosno da nešto lebdi u Haagu, odnosno aludirajući na globalizaciju sistema.

Ivo Josipović:  Ja vas molim. Dobro. Evo pitanje, izvolite… u sudu. Ovdje, u javnosti ne diskutiramo o dokazima, o tome diskutiramo u sudu, pred sucima. Hvala.

Carla Del Ponte:  To je vaša evaluacija. Čini mi se da je to vaša osobna evaluacija. Nisam ovdje da bih vam se opravdavala što sam učinila, a što nisam. Sve ono što sam učinila završilo je na sudu, s podignutom optužnicom. Tako da suci odlučuju je li ono što smo mi učinili dovoljno ili nije. Suci odlučuju o našem zahtjevu za pritvaranjem i daju presudu.
 Ja se mogu složiti s vama da nismo dovoljno učinili i da smo mogli učiniti više. Ali, ponavljam da sada imamo odluku Vijeća Sigurnosti, i prema toj odluci nismo mogli nastaviti sve svoje aktivnosti. Naravno da se dokazi mogu ponovno evaluirati, provjeravati, ali samo ako to sud odobri. Dakle, o detaljima budućih suđenja ćemo razgovarati na sudu jer, kao što znate, tužitelj o slučaju priča na sudu. Ovdje sada ne govorimo javno o dokazima pojedinih slučajeva, to se radi pred sucima, na suđenjima. Hvala vam.

Ivica Petric:  Imam još pitanja…

Ivo Josipovic: Zahvaljujem. Molim vas…

Ivica Petric:  Sekunda…

Ivo Josipovic:   Molim vas…

Ivica Petric:  Gosp. Bajiću bih postavio samo jedno pitanje. Koliko je gosp. Bajić spreman sagledati, recimo, ratni zločin kroz politički kontekst, odnosno koliko je spreman sankcionirati eventualne političke utjecaje u nekim određenim zločinima u RH.

Ivo Josipović:   Zahvaljujem. Gosp. Bajić.

Mladen Bajić:   Progoni za sve kaznena djela, pa tako i za kaznena djela ratnog zločina vezani su samo za činjenice koje upućuju na obilježja tog kaznenog dijela. Odgovor na takvo vaše pitanje, osim ovakvog, ne mogu dati, to vam je potpuno jasno.

Ivo Josipovic:   Zahvaljujem. Naša sljedeća sesija je zapravo nastavak. Prema tome idemo dalje. Sva pitanja koja ste namijenili čuvajte za kraj. Imat ćemo prilike… (iz auditorija: Ima jedno za Carlu del Ponte ovdje.)
Molim? Gospodine Bajic?

. . .