Slobodna Dalmacija-23.04.2021. -Ispravak Ivica Petrić

Regresna tužba je trebala biti obustavljena

Regresna tužba je trebala biti obustavljena

Dana 16. travnja 2021. godine na naslovnici tiskovine Slobodna Dalmacija objavili ste naslov sa mojom osobnom slikom, te i novinski tekst na vrhu 8. stranice: „Država zakasnila s tužbom i ostala bez 2,5 milijuna kuna” te ste istog dana na portalu Slobodne Dalmacije objavili istovjetnu elektroničku publikaciju ali pod naslovom „Hrvatska je zakasnila s tužbom protiv ubojice čovjeka čijoj je obitelji već isplatila odštetu i tako ostala bez 2,5 milijuna kuna”.

Prije svega ispravljam i navodim činjenicu da su se obje regresne tužbe iz 2009. i 2016. godine Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku (ODO) temeljile na članak 86. Zakona o oružanim snagama jer je na toj osnovi ODO u Šibeniku i zastupalo Ministarstvo obrane RH, odnosno Republiku Hrvatsku.

Nastavno, ovim putem ispravljam i nadopunjujem očitovanje ODO u Šibeniku, o razlozima podnošenja regresne tužbe prije isteka tromjesečnog roka za mirno rješenje spora, jer je nesporna činjenica o kojoj isti ne govore, da, kad je 2009. godine prvi put podignuta regresna tužba pred Općinskim sudom u Šibeniku, da se tada oglasio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (Haški sud), i to radi toga jer je isti kazneni predmet već davno prije bio razmotren i naposljetku uvršten u proces Gotovina, Markać.

Tim slijedom regresna tužba je trebala biti obustavljena zbog nemogućnosti istovremenog postupanja sukladno članku 21. Međunarodnog ugovora – Zakona o primjeni statuta međunarodnog kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, što se nije dogodilo, već je podnesena tužba prije isteka zakonskog roka.

Također, ispravljam navode ODO u Šibeniku o razlozima podnošenja nove regresne tužbe od 2016. godine, te navodim da je 2012. godine pravomoćnom presudom Haškog suda isto djelo poništeno i pravomoćno sam oslobođen, te sukladno prethodno navedenom međunarodnom ugovoru po članku 20. i članku 22. u Republici Hrvatskoj se mogao voditi samo postupak za preinačavanje presuda hrvatskih sudova, a koji postupak sam i pokrenuo.

Ivica Petrić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)